Bios-ul (Basic Input/Output System) este o componenta software de baza a laptop-ului care face legatura intre hardware si sistemul de operare. Acesta indeplineste trei functii elementare: Power On Self-Test (verificarea componentelor la pornirea laptop-ului), incarcarea sistemului de operare in RAM si realizarea legaturii dintre sistemul de operare si unele dispozitive hardware.
De asemenea in Bios se stocheaza informatii de baza privind: data si ora, modul de utilizare a dispozitivelor sistem, securizarea accesului cu parola, setarea ordinii de boot, etc.
Pentru a putea face un update de bios este nevoie ca sistemul sa poata incarca un sistem de operare oarecare deci sa aiba BIOS functional in prealabil. Trebuie ca sistemul sa poata duce la bun sfarsit o operatiune de copiere a noului BIOS in locul celui vechi. Cum biosul nu este folosit in timpul utilizarii sistemului de operare, (Windows Dos sau LINUX) se poate copia foarte usor orice noua varianta in locul celei vechi cu softul furnizat de la producator. Asta inseamna update: procesul de inlocuire a vechiului BIOS cu altul. Aici apar problemele. Practic nu vom sti daca am reusit update-ul decat dupa ce am oprit PC-ul pentru ca nu exista loc decat pentru un singur BIOS pe chip. Daca mai porneste am reusit daca nu … nu. Din aceasta cauza veti observa ca producatorii mentioneaza ca update-ul il faci pe propria raspundere si ca este posibil ca device-ul sa nu mai functioneze.
Sunt numeroase cazurile in care Bios-ul (memoria flash) trebuie rescris. Cazurile fericite in care laptop-ul functioneaza si operatiunea se poate efectua fara demontarea flash-ului de pe placa de baza nu ajung in general la service
Dar sunt cazuri in care utilizatorii isi scriu singuri Bios-ul. Atentie mare insa, greselile pot aparea cu usurinta:
– se incearca un upgrade, iar utilitarul flash se blocheaza in timpul operatiei, sau laptop-ul ramane fara curent
– se scrie un bios corupt, downloadat gresit, o versiune modificata sau incorecta
– pe laptop a fost “in vizita” virusul CIH sau ceva similar care distruge biosul
– pur si simplu s-a luat curentul, bateria nu era buna si … totul s-a dus
In aceste cazuri, vino la professionallaptop.ro, noi demontam placa de baza si alegem una din doua variante:
– ne conectam la bios cu ajutorul unor clesti specializati cu foarte multi conectori
– dezlipim bios-ul de pe placa de baza si il conectam intr-un soket special
– cu ajutorul unui programator specializat, rescriem flash-ul cu versiunea corecta de bios pentru laptop-ul respectiv
Realizam orice tip de rescriere BIOS (pc, laptop si altele) sau EFI (Macbook, iMac).
Deparolam majoritatea modelelor de laptop.