Mai putine zile lucratoare in aceasta luna. 30 noiembrie este zi libera legala

reparatii-laptopPentru prima oara angajatii romani vor avea parte de o zi libera in plus in luna noiembrie, dupa ce Ziua Sfantului Andrei, sarbatorita in 30 noiembrie, a fost declarata sarbatoare legala, in care nu se lucreaza.

Codul muncii a fost modificat prin Legea nr. 147/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012.

Actul normativ completeaza art. 139 din Codul muncii, care prevede zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Astfel, prin aceasta modificare, la lista celor 11 zilele libere pe care le aveau pana atunci angajatii este adaugata si data de 30 noiembrie, cand este sarbatorit ?Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei”. Noile prevederi au intrat in vigoare in 27 iulie.

Legea de modificare a Codului muncii a fost adoptata la finalul lunii iunie de catre deputati cu 236 de voturi „pentru”, 10 „impotriva” si 2 abtineri, dupa ce Senatul o adoptase tacit in noiembrie.

Iniatitorii acestui proiect, deputatul Giurgiu Mircia si senatorii Francu Emilian Valentin, Pasca Liviu Titus, explicau in expunerea de motive a propunerii ca declararea zilei Sfantului Andrei ca sarbatoare legala este un act firesc de celebrare a celui care, in calitate de apostol,”a innobilat fiinta nationala”. Ei considera ca 30 noiembrie este ziua spiritualitatii romanesti din moment ce Sfantul Andrei a format primele comunitati crestine din tara noastra, fiind de accea socotit si patronul spiritual al romanilor.

In plus, se mai arata in expunerea de motive, „in Romania exista in acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege in afara sarbatorilor de duminica (…), tara noastra fiind printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare, iar o atat de mare sarbatoare ca cea din 30 noiembrie , cu semnificatii atat de profunde pentru neamul romanesc, ar trebui sa fie marcata in mod solemn”.

 

sursa: avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Transport Pick-up & Return Gratuit

Intampini probleme cu laptopul sau televizorul tau si nu poti ajunge la noi? ✅ Venim noi sa il ridicam. Il reparam si ti-l returnam in deplina siguranta. GRATUIT

Nu vreau sa beneficiez de transport gratuit, multumesc.
Venim la tine acasa sau la birou oriunde in Orasul Constanta
× Whatsapp Chat